Met een BuurtWhatsApp-groep kan de Griffioen een nog veiliger wijk worden dan die nu al is.
Stichting Griffioen “De Wijk” heeft zo’n WhatsApp-groep opgericht. Het doel is zoveel mogelijk ogen en oren in de straten, pleintjes en speelterreinen te hebben die kunnen signaleren dat zich verdachte zaken voordoen. De groep vormt als het ware een buurtwacht.

Wie iets verdachts signaleert, waarschuwt via de App alle groepsleden. En als het nodig is kan die alleen of met anderen uit de groep de verdachte persoon of personen in de gaten houden. Natuurlijk wordt ook 112 gebeld. Wie dat doet, meldt dat aan de groep om te voorkomen dat iedereen het alarmnummer gaat bellen.

In wijken en buurten waar al een groep actief is, zijn de resultaten positief. Het aantal woninginbraken vermindert en waar ze nog wel voorkomen, worden meer daders aangehouden.

Wat is een buurtwhatsapp?

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.
Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 800 buurten met een dergelijke WhatsApp-groep! In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

bron : www.buurtwhatsapp.nl

Algemene Spelregels volgens de www.wabp.nl

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de wijk ‘Griffioen’ in Middelburg.
3. WhatsApp is een burgerinitiatief. – De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“ zaak stuk te maken”).
Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
9. Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
10. Deelnemers die zich niet houden aan de afspraken kunnen worden verwijderd uit de groep.

Onze eigen regels.

Deze Whatsapp-groep is in het leven geroepen om onze wijk ‘Griffioen’ veiliger te maken. Het onderwerp van de WhatsApp-groep is dus de veiligheid in de buurt. We hebben het dan bijvoorbeeld over urgente problemen zoals vermissingen, verdachte situaties, (mogelijke) inbraken, etc. We hebben het niet over (algemene) problemen zoals : knuffel verloren, poep voor de deur, geen geleegde vuilnisbakken, e-mailvirussen of telefoonnummers die je niet moet beantwoorden.

Verschillende keren zijn er berichten geplaatst die geen betrekking hadden op de wijk. Hierdoor hebben er al tientallen leden de groep verlaten omdat zij niet zitten te wachten op deze onzinnige berichten. Iedereen moet beseffen dat zodra je 1 bericht plaatst in de groep dit naar alle mensen wordt gestuurd die in de groep zitten. Op dit moment 91.

We zijn dus genoodzaakt enkele regels op te stellen.

  1. Houd je aan het onderwerp van de Whatsapp-groep.
  2. Wanneer er berichten worden geplaatst welke niet gerelateerd zijn aan het onderwerp krijg je één waarschuwing. De 2e keer dat het gebeurt wordt je verwijderd.
  3. Reageer niet op berichten indien je geen bijdrage kunt leveren aan het oplossen van de melding. Dus geen berichten plaatsen zoals : ‘Ooh wat erg’, ‘Dank je wel’, ‘Dit heeft toch niets met de wijk te maken.’, ’sorry’, ’Ik heb het ook gehoord’.
  4. Wanneer er reacties worden geplaatst welke niet gerelateerd zijn aan het onderwerp krijg je één waarschuwing. De 2e keer dat het gebeurt wordt je verwijderd.
  5. Indien je wilt reageren op een bericht en dit is niet belangrijk voor alle andere leden, stuur dan een persoonlijk bericht naar deze persoon zodat je hiermee niet de gehele groep lastig valt.

Wilt u ook deelnemen aan de Whatsapp-groep?
Laat iemand anders uit de Whatsapp-groep u uitnodigen.